logo final

top1

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΙΩΝ – ΑΝΤΙΠΑΡΙΩΝ “Η ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ”

Την 18 Μαρτίου και ώρα 18.00 στην Αίθουσα του Συνδέσμου Συριανών (οδός Γ' Σεπτεμβρίου 56, 5ος όροφος) ο Σύλλογος Παρίων – Αντιπαρίων “Η ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ” παρουσιάζει το νέο βιβλίο του κ. Νίκου Αλιπράντη “Προσωπογραφικό λεξικό της Μεταβυζαντινής Πάρου”.

Στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου σύντομη αναφορά θα κάνουν οι Δρ Ευγενία Γερούση, Αρχαιολόγος και προϊσταμένη Ειδικής Υπηρεσίας Προβολής και Αξιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Σύγχρονης Δημιουργίας και Μπέτη Μπιζά, Φιλόλογος.

Συντονίζει η κα Αθηνά Χριστοφίδου, Αρχιτέκτων, επίτιμη προϊσταμένη Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημίων.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η χορωδία “Βυζαντινοί Υμνωδοί” με Διευθυντή τον κ. Σπύρο Παυλάκη.

Ο κ. Νίκος Χρ. Αλιπράντης είναι φιλόλογος, ιστορικός, λογοτέχνης, δημοσιογράφος, συγγραφέας δεκάδων βιβλίων και μελετών σχετικών με την Πάρο και την ιστορία της και από το έτος 1979 εκδότης του έγκριτου τριμηνιαίου περιοδικού “ΠΑΡΙΑΝΑ” (έπαινος της Ακαδημίας Αθηνών).

Μέσα από τις σελίδες του περισπούδαστου αυτού τόμου ο Συγγραφέας, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, θέλει να προβάλλει και να αναδείξει λησμονημένες μορφές της Πάρου που η λήθη και ο πανδαμάτωρ χρόνος τις είχε ζηλοτύπως καλύψει με πέπλο βαρύ και σκοτεινό.

Με την καταχώρηση των εκατοντάδων αυτών φυσιογνωμιών της Πάρου, ο συγγραφέας φέρει στο φως τις ιερές μορφές τους και σαφώς προάγει τα μέγιστα με το σύγγραμά του αυτό, την τοπική ιστορία του νησιού της Πάρου.

Το λεξικό προηγείται εμπεριστατωμένη “Εισαγωγή”. Πολύτιμο επίσης, καθίσταται στο τέλος του τόμου και το πλήρες ονομαστικό ευρετήριο των μορφών που καταγράφονται.

Σαφή και χρήσιμα του παρόντος τόμου συμπεράσματα είναι ότι ο κλήρος της Πάρου έδωσε πολλαχώς το “παρών” του στη θρησκευτική ατμόσφαιρα της τουρκοκρατούμενης Πάρου αλλά και στην εν γένει εθνική μας ζωή.  

parousiasi vivliou1

parousiasi vivliou2