logo final

top1

Δεσποτικό

Κάθε νέο βιβλίο που αφορά στην ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας, είναι μία ακόμα ψηφίδα στο μεγάλο ψηφιδωτό της ελληνικής ιστορίας, πολύτιμη και μοναδική ψηφίδα, όπως πολύτιμος και μοναδικός στάθηκε για την ανθρωπότητα ο ελληνικός πολιτισμός.

Το Αιγαίο, με τα πάμπολλα νησιά του, μικρά και μεγάλα, κατέχει ιδιαίτερη θέση σ’ αυτή την ιστορία, καθώς κατοικείται από την προϊστορική εποχή, και εδώ πρωτοξεκίνησε ίσως η ναυσιπλοϊα. Ήταν μία πρόκληση η υπάρξη του απέναντι νησιού... Ήθελαν να το φτάσουν. Να το γνωρίσουν. Να έχουν επικοινωνία μαζί του, οι αρχαίοι νησιώτες...

Το Αιγαίο είναι επί χιλετίες η μήτρα του ελληνικού πολιτισμού. Αυτή που τον ζωογονεί, τον εμπνέει, τον έχει κάνει δημιουργικό, ευγενή... Αυτή που του άνοιξε ορίζοντες ορατούς και νοερούς. Πνευματικούς. 

Αυτή η πνευματικότητα είναι που χαρακτηρίζει τον ελληνικό λαό, το έθνος μας, από την αρχή της ύπαρξής του. Αυτή η αναζήτηση του υπερούσιου, τον έκανε να φτιάχνει παντού ναούς, και να είναι, όπως το είπε ο Απόστολος Παύλος «δεισιδαιμονέστατος». Δηλαδή «ευλαβέστατος». Από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, που λατρεύει τον αληθινό τριαδικό Θεό. 

Στο Δεσποτικό, σ’ αυτό το άσημο νησάκι ως πριν λίγα χρόνια, η αρχαιολογική σκαπάνη φανέρωσε έναν μεγάλο ναό. Ένα αρχαϊκό ιερό με πανελλήνια ακτινοβολία, αφιερωμένο στον Απόλλωνα και την Άρτεμη, ενώ μετά προστέθηκε η λατρεία της Εστίας. Όχι μόνο η Δήλος λοιπόν, αλλά και το Δεσποτικό φιλοξενούσε σπουδαίο Ιερό των δύο αδελφών θεών που γεννήθηκαν εδώ, στην καρδιά του Αιγαίου, σύμφωνα με τη Μυθολογία. 

Στο Δεσποτικό, πέρα από το κτηριακό συγκρότημα, βρέθηκαν ποικίλα αφιερώματα προερχόμενα από διάφορα μέρη της Μεσογείου, πράγμα που αποδεικνύει την ακτινοβολία αυτού του ιερού χώρου. 

Με μεγάλη χαρά κι ενδιαφέρον περιμένουμε ν’ ακούσουμε τα νεότερα πορίσματα των αρχαιολόγων για την ιστορία αυτού του αρχαϊκού ιερού και συγχαίρουμε κι ευχαριστούμε  τους υπεύθυνους αυτής της ανασκαφής, που προσθέτει μερικές ακόμα ψηφίδες στην ιστορία μας, και συντελεί στην εθνική μας αυτογνωσία και αυτοσυνειδησία.